Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”
Publicat: 08/01/2021, 15:11

Corneliu Pascu, președinte Iridex Group, a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre rolul Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector în colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile, precum și despre reglementarea legislației care, nemodificată, atrage după sine o serie de sincope și aduce un prejudiciu de imagine societăților de colectare a deșeurilor.

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară”

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară. Antevorbitorul meu, (n.r. Robert Negoiță) spunea că nu are în atributii colectarea biodeseurilor. Sigur, colectarea biodeseurilor, ca și colectarea separată a deșeurilor din ambalaje revine, conform Legii 215, „autorităților locale și Sectoarelor, cu excepția organizării, tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a celor similare de administrare a depozitelor de deșeuri și instalațiilor de eliminare a deșeurilor”.

„Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

„Tratarea biodeseurilor  revine Primăriei Capitalei. Primăriile de Sector au obligația de a colecta separat biodeseurile, iar Primăria Capitalei trebuie să indice prin Caietul de sarcini locul unde se face tratarea deșeurilor biodegradabile, locul unde se elimina deșeurile, și numai astfel fiecare autoritate știe ce trebuie să facă.

Iridex are o stație de compost de 40.000 de tone/an, autorizată și care funcționează parțial. Funcționează parțial cu deșeuri rezultate de la stațiile de sortare, nu biodeseuri colectate. Aici trebuie să își facă rolul de coordonator și de control a serviciului de salubrizare Primăria Capitalei care, în ultimii 15 ani, s-a derogat frecvent de sarcina atribuită de lege, inclusiv în eliminarea deșeurilor. După cum știți, depozitul pe care îl administrăm este al Primăriei Capitalei, nu al Index, cum alți primari au indus în eroare”.

„Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale”

„Dacă nu respectăm legislație,  nu obținem nici autorizații. Nu este adevărat că nu suntem pregătiți pentru tratarea biodeseurilor. Avem 34 de stații de tratare a biodeseurilor biodegradabile, finanțate din fonduri europene. Aceste stații nu sunt puse în funcțiune, tot din motivul că autoritățile locale nu au reușit să încredințeze colectarea deșeurilor separat și ca astăzi să funcționeze. Noi operăm în două județe, dar instalațiile de compostare nu funcționează din lipsa  colectării separatate a deșeurilor și aducerea lor la aceste centre de management a deșeurilor. Numai implicarea autorităților locale poate ajuta. Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale, ce atribuții au și ce respectă sau nu.

La nivelul Sectorarelor se colectează deșeurilor prin amânarea unor contracte de delegare, expirate de 15 ani, care nu au mai fost reînnoite la parametrii legislației, odată cu aderarea României la UE. Trebuie căutate verigile care nu funcționează, iar la nivelul Guvernului, există un Comitet Național de Gestionare a Guvernului, care ar trebui să facă analize în fiecare județ și să schimbe prin legislație sau prin schimbarea mentalității edililor. Altfel, se aruncă cu noroi în tot felul de societăți”, a concluzionat Corneliu Pascu la  GÂNDUL LIVE.

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că administrația pe care o conduce a trimis solicitare la DSP de acum trei luni pentru ridicarea unei stații de reciclare a gunoiului, însă, până acum nu s-a primit niciun răspuns. „Își bat joc de noi, asta este administrația centrală”, spune Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
A murit marea DOAMNĂ a filmului. Românii o plâng: Lumina ei ne va lipsi tuturor
Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețeta delicioasă din inima Ardealului
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit! Actor s-a ridicat în picioare
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani